Over:

IMG_9201.jpg
ESTHER VAN DUIN, PHD   Neurowetenschapper, universitair docent, coach & trainer, yoga & mindfulness i.o. , bestuurslid nationale denktank

ESTHER VAN DUIN, PHD

Neurowetenschapper, universitair docent, coach & trainer, yoga & mindfulness i.o. , bestuurslid nationale denktank

Esther van Duin

is op 8 november 1987 geboren in Amersfoort en heeft na het afronden van de Montessori basisschool ’t Ronde in Leusden, haar vwo-diploma behaald aan het Nieuwe Eemlandcollege in Amersfoort. In 2005 startte ze haar academische opleiding met een Bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en in 2012 rondde ze de interdisciplinaire research master Brain and Cognitive Sciences (UvA) af (cum laude). Tijdens haar opleidingen deed ze als stagiair en onderzoeksassistent onder andere onderzoek naar de neurobiologische mechanismen van dyslexie, de (genetische) risicofactoren voor schizofrenie in een patiëntenpopulatie uit Tanzania, de neurobiologische factoren geassocieerd met ADHD, de hersenanatomische factoren van het Asperger syndroom en cannabis gebruik bij psychose (zie hier haar wetenschappelijke publicaties). Haar promotieonderzoek (zie hier haar proefschrift) heeft ze verricht aan de afdeling psychologie & psychiatrie van de Universiteit Maastricht in combinatie met de afdeling psychiatrie- en de afdeling nucleaire geneeskunde van het AMC Amsterdam. Ze heeft hier onderzoek gedaan naar de neurobiologische factoren van psychiatrische stoornissen, stress en het geluks-systeem in het brein met een focus op het genetische 22q11 deletie syndroom en psychose. Een gedeelte van haar onderzoek heeft ze uitgevoerd aan de RWTH Universiteit Aachen (Duitsland) en de afdeling nucleaire geneeskunde van de KU Leuven (België). Ze heeft veel samengewerkt met het internationale 22q11 “Brain and Behavior Consortium”, de afdeling psychiatrie van de KU Leuven (België) en de afdeling kinderpsychiatrie van het Wilhelmina kinderziekenhuis UMC Utrecht. Los van haar promotieonderzoek ontving ze een beurs als visiting scientist samen met een medisch antropoloog, filosoof en neurobioloog voor een verblijf (2017) bij stichting Brocher (Geneve, Zwitserland) voor het uitvoeren van een interdisciplinair onderzoek naar “verantwoord labelen in de psychiatrie”.

Naast haar wetenschappelijke carrière heeft Esther zich ook altijd beziggehouden met onderwijs, psychologie en maatschappij.

Maatschappelijk heeft ze zich ingezet als deelnemer van de Nationale DenkTank (2012) en van De Balie STUDIO (2018-2019). Daarnaast was ze actief in verschillende werkgroepen/besturen en organiseerde ze evenementen rondom maatschappelijke thema’s als onderwijs, duurzaamheid, wetenschap en filosofie.

Vanuit haar psychologische interesse volgende ze de opleiding tot Accaptance and Commitment (ACT) therapeut (2013) en ze rondde recentelijk haar 200-uurige Hatha yoga-docenten opleiding af (2018). Daarnaast is ze bezig met de basis opleiding tot Mindfulness trainer (mindfulness based stress reduction) (2019).

In het onderwijs is ze begonnen als vestigingsmanager bij bijlesbureau StudentsPlus (2007-2008), heeft jaren gewerkt als onderwijsassistent, coördinator en docent bij de UvA (2008-2014) en deed onderzoek naar de toepassing van neurowetenschap in het (lager, middelbaar en hoger) onderwijs bij Educatieve Neurowetenschappen (LEARN!-VU 2013-2014). Daarnaast heeft ze jaren gewerkt als onderwijs panellid bij de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschap (KNAW) en Nederlans-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) (2012-2015). Tijdens haar promotieonderzoek heeft ze in veel verschillende vakken onderwijs gegeven aan de Universiteit van Maastricht en behaalde ze haar Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO).

Op dit moment is ze Lecturer in de neurowetenschap aan het Instituut voor Interdisciplinaire studies (UvA), bestuurslid van stichting de Nationale Denktank en bezig met het oprichten van MindLife.nl.

Samenwerkingen

CARE4Minds: In november 2018 is CARE4Minds opgericht. Dit is een internationale samenwerking tussen de Nederlandse psycholoog Sasja Duijff PhD, de Australische klinisch psycholoog Linda Campbell, PhD en mijzelf. Voor meer info zie www.CARE4Minds.org

Project CrossOver: Als trainer&coach begeleidt ik hier persoonlijke ontwikkel trajecten voor (MBO geschoolde) vakmensen. Voor meer info zie: www.projectcrossover.nl

CultureBuilders: Als trainer&coach begeleidt ik persoonlijke ontwikkel trajecten in bedrijven. Voor meer info zie: www.culturebuilders.co